Woordenlijst / termen crypto

Woordenlijst / termen crypto

Pas sinds een paar jaar begint het grote publiek interesse te tonen in de digitale munteenheden. Voor nieuwe investeerders kan het aan het begin best lastig zijn; binnen deze markt worden veel vaktermen gebruikt. De betekenissen van deze vaktermen weet je uiteraard aan het begin van je carrière nog niet volledig. Wij hebben daarom onderstaande woordenlijst opgesteld. Met behulp van deze woordenlijst kan jij je vakkennis naar een hoger niveau stuwen:

Altcoin

Een digitale munteenheid die gebaseerd is op hetzelfde peer-to-peer principe als Bitcoin. Deze digitale munteenheid maakt echter gebruik van een eigen blockchain en heeft eigen kenmerken, eigenschappen en voor- en nadelen.

Asset

Een eigendom dat economische waarde heeft en gehouden kan worden. Voorbeelden: aandelen, obligaties, vastgoed en digitale munteenheden.

Bitcoin

De bekendste digitale munteenheid ter wereld. Deze munt is gebaseerd op de blockchain technologie.

Blockchain

Een digitaal grootboek waarin alle digitale transacties opgenomen worden. Deze transacties worden op een veilige en anonieme manier opgeslagen.

Bubbel

Een financiële term waarmee een flinke stijging als een hype wordt afgedaan. Na de flinke stijging zal er een crash volgen. Op dat moment zal de bubbel barsten.

Cryptocurrency

De overkoepelende term voor alle digitale munteenheden. Deze munteenheden maken gebruik van de blockchain technologie en werken op peer-to-peer basis.

Cryptocurrency 2.0

Min of meer de opvolger van de cryptocurrency. Bij deze doorontwikkelde variant is er sprake van enkele aanpassingen in de blockchain technologie.

Exchange

Een digitaal platform waarop investeerders digitale munteenheden kunnen kopen, verkopen en opslaan.

Hardware wallet

Een medium waar de digitale munteenheden opgeslagen kunnen worden. Dit kan bijvoorbeeld een USB stick zijn. Zodra een hardware wallet verbinding met het internet heeft, kunnen transacties uitgevoerd worden.

HODL

Een versnippering van het worden ‘holden’. Investeerders gebruiken dit woord als ze aan willen geven dat ze een cryptocurrency zullen behouden en niet zullen verkopen.

Fiat

Dit is benaming voor alle reguliere valuta die uitgegeven, en gecontroleerd, worden door centrale banken en overheden.

Fee

Het bedrag dat een investeerder betaalt voor een bepaalde transactie. Men kan dit zien als verwerkingskosten.

Ledgerwallet

Een simpele hardware wallet om je bitcoins en altcoins offline op te kunnen slaan.

Minen

Een complex proces waarmee cryptogeld gecreëerd kan worden. Dit proces vraagt veel computerkracht en veel energie.

Peer-to-peer

Een directe verbinding tussen twee partijen, zonder tussenkomst van een derde partij.

Private key

Dit is je unieke sleutel tot het bitcoin netwerk waarmee transacties uitgevoerd kunnen worden.

Public key

Dit is je unieke adres om bitcoins en altcoins op te kunnen ontvangen.

Smart contracts

Contracten die in de blockchain geregistreerd staan en waarbij een automatische betalingen verricht kan worden, zodra alle vooraf afgesproken afspraken nagekomen zijn.

Twee stappen authenticatie

Naast je wachtwoord dien je ook nog een unieke code in te voeren. Deze code wordt, bij het inloggen, naar je mobiele telefoon gestuurd. Na het invoeren van deze code kan je inloggen.

Volatiel

Een situatie die erg beweeglijk is, zoals de markt van de cryptocurrencies.