Cryptocurrency exchange Kraken ziet de grootste uittocht van Bitcoin (BTC) en Ethereum (ETH) sinds 2021. Dit heeft geleid tot een drastische vermindering van de liquiditeit, met de laagste niveaus sinds 2017.
Uitdagingen voor crypto exchanges
Blockchain-analyseplatform CryptoQuant citeerde een bericht van de oprichter en CEO van Dominando Cripto, Joao Wedson, die de omvang van de recente terugloop in reserves bij Kraken beschreef. Wedson verklaarde: “Kraken’s Bitcoin-reserves zijn gedaald tot hetzelfde niveau als in 2018, met momenteel 122.300 BTC. Voor Ethereum is dit de eerste keer dat Kraken’s reserves onder de 1 miljoen eenheden zijn gezakt, een niveau dat we sinds begin 2016 niet meer hebben gezien.”
Impact van spot ETFs
De hype rond spot Bitcoin ETF’s en recentelijk ook spot Ethereum ETF’s heeft bijgedragen aan de huidige situatie bij Kraken. Investeerders in cryptocurrencies hebben de afgelopen vijf maanden een meteoorachtige stijging gezien, aangedreven door de lancering van spot Bitcoin ETF’s. Veel crypto-enthousiastelingen hebben consequent in de markt geïnvesteerd, zowel om hun financiële portefeuilles uit te breiden als uit angst om belangrijke bullish trends te missen (FOMO).
Uitdunnende crypto reserves
De hoge vraag naar cryptocurrencies zoals Bitcoin en Ethereum veroorzaakt ongemakken voor veel exchanges, inclusief Kraken. De crypto-reserves op exchanges beginnen op te drogen. De goedkeuring van de Ethereum ETF door de Securities and Exchange Commission (SEC) is nog geen week oud, maar exchanges ervaren al een droogte.
Op 2 juni was er meer dan 777.000 ETH, ter waarde van ongeveer $3 miljard, teruggetrokken van crypto-exchanges. Het is vermeldenswaard dat de handel in spot Ethereum ETF’s nog niet is begonnen, maar er wordt verwacht dat S-1-registraties binnenkort worden goedgekeurd. Met deze snelheid bewegen deze digitale activa geleidelijk naar een aanbodschok, wat op lange termijn waarschijnlijk hun prijzen zal beïnvloeden.
Effect van aanbodschok op Bitcoin prijs
Momenteel wordt Bitcoin verhandeld op $69.000 met een stijging van 1,5% in de laatste 24 uur, terwijl Ethereum op $3.770 staat, maar met een daling van 0,21%. Met de huidige situatie op crypto exchanges kunnen hun prijzen in de komende maanden aanzienlijk stijgen. Dit potentiële vooruitzicht kan ook worden aangewakkerd door andere groeifactoren naast de aanbodschok.
Analisten geloven sterk in de vooruitzichten van de derivatenmarkt open interest (OI), wat de bullish vooruitzichten van Bitcoin aanzienlijk heeft verbeterd. Terwijl de markt een enorme groei in de prijs van Bitcoin verwacht, deed Apollo medeoprichter Thomas Fahrer een dramatische voorspelling over de munt. Fahrer voorspelde dat de Bitcoin-prijs tegen 2030 $3,5 miljoen per munt zou kunnen bereiken. De huidige prijstrend van Bitcoin laat niet met zekerheid zien of Apollo’s medeoprichter gelijk heeft. Echter, een sprong in de Bitcoin-prijs zou ook een stijging van de marktwaarde van andere digitale activa kunnen triggeren.