Hoe komt de Bitcoin aan zijn waarde?

Hoe komt de Bitcoin aan zijn waarde?

Hoe komt de Bitcoin aan zijn waarde?

Cryptocurrencies worden voor een bepaald bedrag gekocht. Afhankelijk van de cryptocurrency koers van de digitale valuta kan de waarde stijgen of dalen. Veel mensen vragen zich echter af hoe het komt dat een digitale munteenheid een waarde kan hebben, doordat deze niet fysiek vast te houden is. Voordat je daarom een investering maakt in bijvoorbeeld Bitcoin bij Bitvavo is het goed om eerst meer over de waarde te lezen.

Een breed geaccepteerde valuta

De Bitcoin heeft vanwege dezelfde reden als papier en contact geld een bepaalde waarde. Het is namelijk een handige vorm van valuta, die door veel mensen geaccepteerd wordt. Je kunt het namelijk als betaal- en ruilmiddel zien, waarbij bepaalde producten of diensten gekocht of verkocht kunnen worden. De waarde komt echter voort uit een code, schaarste en acceptatie. Het heeft dan ook dezelfde kenmerken als de traditionele valuta.

Geen controle en geen wisselkoers

De Bitcoin is vooral een populair betaalmiddel doordat er geen controle van een bank of autoriteiten plaatsvindt. Hierdoor is het voor iedereen toegankelijk en kan het alle verschillende valuta vervangen zonder dat hier een bepaalde wisselkoers aan vasthangt. Ook is het niet mogelijk om cryptocurrencies in beslag te nemen of te vervalsen, waardoor het ook als opslag van andere waardemiddelen kan dienen.

Prijsstabiliteit nog niet terug te vinden

De meest waardevolle eigenschap van de Bitcoin is de schaarste. Er zijn namelijk maar 21 miljoen bitcoins op de markt te verkrijgen, waarbij de inflatie wordt beperkt en gecontroleerd. Er zullen eerder minder bitcoins verschijnen dan dat er meer gemined worden.

Dit komt ook doordat er verkeerde transacties door gebruikers van Bitvavo worden uitgevoerd, waarbij de bitcoins verdwijnen. Het enige dat nog ontbreekt bij de waarde van de Bitcoin is de prijsstabiliteit. Als de Bitcoin meer geaccepteerd gaat worden op de markt en hierbij ook als wettelijk betaalmiddel beschouwd gaat worden, kan er een vaste prijs aan gehangen worden.