Voortdurende strijd van Coinbase met de SEC

Voortdurende strijd van Coinbase met de SEC

Coinbase, de Amerikaanse cryptocurrency exchange, bevindt zich in een langdurige juridische strijd met de U.S. Securities and Exchange Commission (SEC). Volgens het Wall Street Journal is de kans op een succesvolle afwijzing van Coinbase’s verzoek, gepland voor 17 januari, gering volgens juridische en financiële experts.

Lisa Bragança, een advocaat en voormalig hoofd van de afdeling handhaving bij de SEC, benadrukt dat het bewijzen dat de verhandelde activa op het platform van Coinbase geen effecten zijn, een aanzienlijke uitdaging voor de cryptobeurs zou zijn. Deze juridische complexiteit wijst erop dat de zaak waarschijnlijk niet snel zal worden afgehandeld.

Mizuho Securities-analist Dan Dolev benadrukt de ernst van de situatie door te stellen dat bij een negatieve uitkomst voor Coinbase bijna een derde van de inkomsten van het bedrijf op het spel staat. Dit zou kunnen resulteren in een scheiding van de diensten die Coinbase momenteel aanbiedt, waaronder handel, staking en het bewaren van activa in bewaring. Bovendien fungeert Coinbase als bewaarder voor acht Bitcoin exchange-traded funds (ETF’s) en brengt het kosten in rekening op basis van de totale waarde van de activa van deze fondsen.

Aanklacht van de SEC

De juridische problemen begonnen in juni 2023 toen de SEC Coinbase aanklaagde en beweerde dat de cryptobeurs in de Verenigde Staten opereerde zonder zich te registreren als makelaar, nationale effectenbeurs en clearinginstelling sinds 2019. De SEC beweert dat veel van de op de beurs vermelde activa als effecten worden beschouwd.

In reactie hierop noemde Paul Grewal, de Chief Legal Officer van Coinbase, de beslissing van de SEC om de beurs aan te klagen ‘arbitrair en wispelturig’ en een ‘misbruik van discretie’. Coinbase heeft herhaaldelijk beroep gedaan op Amerikaanse rechtbanken om de toezichthouder te dwingen duidelijke regels voor de cryptobranche vast te stellen. Ondanks deze inspanningen blijft SEC-voorzitter Gary Gensler volhouden dat “bestaande wetten en regelgeving van toepassing zijn op de crypto-effectenmarkten.”

Met onzekerheid over inkomsten en de voortdurende juridische geschillen manoeuvreert de crypto-reus door een complex landschap, op zoek naar helderheid te midden van een steeds veranderende regelgevende omgeving.