FTX legt herstructureringsplan voor aan rechtbank om uit bankroet te stappen

  • Geplaatst op
  • Geplaatst in Nieuws

Cryptobeurs FTX heeft een voorstel ingediend om het faillissement te verlaten. Het plan, neergelegd bij de faillissementsrechtbank op zaterdag (16 december), zal miljarden aan contanten uitkeren aan crediteuren en klanten zodra de meerderheid van FTX’s cryptocurrencies zijn geliquideerd.

Volgens het voorstel zal de waarde van vorderingen door klanten en crediteuren worden bepaald op basis van de activaprijzen op het moment dat FTX vorig jaar bescherming zocht tegen faillissement. De claims worden gerangschikt op basis van prioriteit binnen de boedel.

Berichten van maandag (18 december) geven aan dat het plan waarschijnlijk zal worden bestreden door crediteurengroepen voordat een rechter erover beslist. Een hoorzitting over de kwestie staat gepland voor volgend jaar.

The Block rapport

Een rapport van The Block benadrukt dat het plan crediteuren mogelijk miljoenen kan kosten als het wordt goedgekeurd. Bitcoin, de populairste cryptocurrency, werd gewaardeerd op $17.000 ten tijde van het instorten van FTX, maar handelt al weken boven de $40.000.

Het rapport citeert ook Sunil Kavuri, omschreven als “een uitgesproken crediteur van FTX”, die beweert dat het herstructureringsplan in strijd is met de Algemene Voorwaarden van FTX. Deze voorwaarden stelden dat de eigendommen van digitale activa bij klanten lagen en niet bij de beurs.

“De reden dat SBF zonder redelijke twijfel op alle 7 aanklachten is veroordeeld, is dat hij digitale activa heeft gestolen die eigendom waren van FTX-klanten,” zei Kavuri, verwijzend naar Sam Bankman-Fried, de oprichter van het bedrijf.

FTX vroeg in november 2022 faillissement aan nadat aan het licht kwam dat het bedrijf klantgelden had gebruikt om zijn zusterbedrijf Alameda Research te redden, wat resulteerde in een massale uitstroom van fondsen toen investeerders bezorgd waren dat FTX zijn schulden niet kon betalen.

Het nieuws over het faillissementsplan komt enkele dagen nadat gemeld werd dat FTX verwikkeld was in een juridische strijd met de Internal Revenue Service (IRS) over een belastingclaim van $24 miljard, wat ook invloed kan hebben op de uitkomst van de faillissementszaak.

FTX betwist naar verluidt de geldigheid van de IRS-claim en vraagt een hoorzitting aan om het werkelijke verschuldigde bedrag te bepalen. Het bedrijf stelt dat een door de rechtbank gecontroleerd schattingsproces zal aantonen dat het verliezen heeft geleden in de drie jaar dat het actief was, wat de IRS-claim ongeldig zou maken.

BCF Theme door aThemeArt - Met trots aangedreven door WordPress.
TERUG NAAR BOVEN