Opschorting van 100 Binance-accounts in Israël: Mogelijke Banden met Hamas

Opschorting van 100 Binance-accounts in Israël: Mogelijke Banden met Hamas

okt 17, 2023 Nieuws by Admin

Binance, ’s werelds grootste cryptocurrency-beurs, heeft onlangs aangekondigd dat het samenwerkt met de Israëlische cyberunit om accounts te bevriezen die gelinkt worden aan Hamas. In een vergelijkbare zet heeft de Israëlische wetshandhaving meer dan 100 accounts op Binance geblokkeerd en naar verluidt informatie gezocht over nog eens 200 cryptocurrency-accounts, waarvan de meerderheid op Binance wordt gehost.

Cryptocurrencies hebben in het verleden een aanzienlijke rol gespeeld in tijden van conflict. Na de recente invasie van Hamas in Israël, die leidde tot een conflict en de omsingeling van de Gazastrook, werken de Israëlische wetshandhavers samen met het publiek en cryptocurrency-bedrijven om de geldstroom naar deze groepering te verstoren. Belangrijk is dat Hamas wordt aangemerkt als een terroristische organisatie door de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en diverse andere rechtsgebieden wereldwijd.

Binance heeft als reactie op de aanvallen van Hamas op 7 oktober naar verluidt 100 accounts opgeschort om financiële steun aan de groep te beperken. Hoewel Binance heeft bevestigd dat het een “klein aantal” accounts op zijn platform heeft geblokkeerd, is het exacte aantal niet vrijgegeven.

Slechts een dag geleden maakte Tether, de voornaamste aanbieder van stablecoins, bekend dat het $873.000 aan cryptocurrencies had bevroren die gelieerd waren aan terrorisme in Israël en Oekraïne.

Hoeveel crypto-donaties heeft Hamas ontvangen?

Gegevens van forensisch bedrijf Elliptic en het softwarebedrijf BitOK uit Tel Aviv suggereren dat de terroristische organisatie Hamas en haar geaffilieerde groepen aanzienlijke donaties in cryptocurrencies hebben ontvangen, ter waarde van miljoenen dollars. Tussen augustus 2021 en juni 2023 heeft de Palestijnse Islamitische Jihad naar verluidt ongeveer $93 miljoen aan crypto-donaties ontvangen, terwijl Hamas in dezelfde periode naar verluidt ongeveer $41 miljoen aan cryptocurrency-donaties heeft gekregen.

Een medewerker van Binance merkte op:

“Elke keer dat Hamas een adres publiceert voor donaties, moet het bedrijf alle Binance-klanten identificeren die met dat adres in aanraking zijn gekomen.”

Het is echter belangrijk te benadrukken dat cryptocurrency niet de voornaamste of enige financieringsbron is voor Hamas en de aan Hamas gelieerde groepen.

Ari Redbord, hoofd juridische zaken en overheidsrelaties bij blockchain-inlichtingenbedrijf TRM Labs, merkte op:

“Crypto maakt een relatief klein deel uit van de financieringsstrategie van Hamas. Het is grotendeels door de staat gesponsord. Hoewel er veel aandacht voor is, omdat men probeert de financiering op alle mogelijke manieren af te snijden, is het relatief gezien slechts een klein onderdeel van het geheel.”